O Vlašiću

Zašto je zovu planeta Vlašić? Pogledajte u videu i uživajte u letu iznad ove prelijepe srednjobosanske planine nadomak Travnika

Zašto je zovu planeta Vlašić? Pogledajte u videu i uživajte u letu iznad ove prelijepe srednjobosanske planine nadomak Travnika – Dron.ba za N1 – Muziku komponovao: Dj Ruvex Official

Gepostet von dron.ba – video produkcija am Sonntag, 4. August 2019

ljeto-kraljicaPlanina Vlašić zauzima značajnu poziciju u turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine, pa i regije. Svojom jedinstvenom kombinacijom prirodnih resursa i geografskog položaja, prostirući se u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, Vlašić predstavlja pravi turistički biser koji je sijao pravim sjajem u prijeratnom periodu.

Tih godina Vlašić je bio poznat po internacionalnom “Pokal Vlašić Europa” Kupu koji je 13 puta održan na 90-metarskoj skakaonici na kojem su pred 12.000 gledalaca nastupali takmičari iz 10 europskih zemalja, Japana i SAD, statusu Rezervnog aklimatizacijskog sportskog centra XIV Olimpijskih igara 1984. godine, te prestižnom priznanju Srebrena pahuljica.

Planina Vlašić je i u austro-ugarskom periodu bila prepoznata kao izvrsna turistička lokacija za rekreaciju, zdravstveni i sportski turizam.

POLOŽAJ

apartmaniPoložaj planine Vlašić je takav da je podjednako udaljena od mora kao i od velikih kontinentalnih gradova. Zapravo, jedna vrlo bitna relacija, regionalni put R-413, Travnik – Skender Vakuf – Banja Luka, vodi upravo preko Vlašića.

Putna relacija Turbe – Vlašić u dužini od 21km se kvalitetno održava 24 sata tokom zimske sezone, ali svim gostima preporučujemo da na put ka Vlašiću ne kreću bez zimske opreme i da vozila pripreme za zimske uslove.

Najviši vrh planine Vlašić dostiže visinu od 1943 metra nadmorske visine. Tu je i područje Devačana koji dostižu visinu od 1760 metara nadmorske visine kao i vrh Galice koji predstavljaju atraktivnu planinsku rutu sa dobro obilježenim planinskim stazama.

KLIMA

Planina Vlašić ima planinsku klimu, sudeći po nadmorskoj visini, položaju između Jadranskog mora na jugu i Panonije na sjeveru.

Prosječna ljetna temperatura iznosi 14,2 °C. Sa druge strane, prosječna zimska temperatura je 1 °C. Snijeg pada svake godine i zadržava se do pet mjeseci sa visinom u prosjeku od 1,0 – 1,5m, sa malim brojem olujnih dana.

Što se tiče padavima tokom ljeta, u principu, one su neravnomjerno raspoređenie tokom cijelog ljeta. Zna se dogoditi da kišni dani traju i do dvije sedmice bez prestanka, no zato se i dani bez kiše protegnu čak i duže.

BIODIVERZITET

img_3936Kao što je flora planine Vlašić osebujna i mnogolika, tako se i njena vegetacija odlikuje velikim šarenilom zajednica.

Vegetacija planine Vlašić, s obzirom na geografske, geološke, klimatske i historijske prilike i uslove pokazuje znatnu horizontalnu i vertikalnu raščlanjenost.

Jedna od endemskih vrsta je Ruža Rosa Brandis, što bez trnja raste na planini Vlašić a pušta bodlje kad se presadi u grad, nosi naziv po uglednom botaničaru Eriku Brandisu.

Vlašićka ruža – Rosa Brandis

Druga endemska vrsta je Encijan. Koristi se u farmaciji i kozmetici. Jako rijetka vrsta. Postoji nekoliko vrsta Encijana ovisno od toga na kojoj visini raste. Postoji potreba da se ova endemska biljka zaštiti. Na planini Vlašić zbog nemoguće kontrole i zaštite ovu endemsku vrstu je sve teže naći u samom centru Babanovca gdje je nekada i bila. Sada Encijan nalazimo na platou Galice ili na Devećanima.

Encijan

Vlašić raspolaže sa 25km uređenih staza, tri velika ski lifta, od kojih su dva u funkciji. Vlašić također ima i baby ski lift.

Preuzeto sa www.vlasic-online.com

 

Pogledajte ostale apartmane:

apartmani-vlasic-ico-horz

Comments are closed.